Nu när sommaren närmar sig med stormsteg gör sig svenska fondsparare redo att gå i ide. Detta görs genom att globalfonder och USA-fonder säljs och räntefonder köps. De sparare som fortfarande har en hunger efter mer hoppas på att tillväxten i teknikfonderna och i Europafonderna tar fart på nytt. Det är en chansning som är riskfylld men som också kan visa sig vara rätt.

På senare år har vårt fondsparande förändrats en hel del, och de senaste 11 månaderna har vi lagrat upp genom att köpa aktiefonder. Nu börjar man dock kunna urskönja en försiktighet, då spararna under maj månad har köpt räntefonder i större utsträckning än tidigare.

Stor omsättning på räntefonder

Istället för att låta pengarna ligga på ett bankkonto med nollränta, kan det vara en god idé att placera pengarna i räntefonder. Nästan en tredjedel av omsättningen på fondmarknaden för tillfället utgörs av köp av räntefonder. Anledningen till detta är naturligtvis att spararna inte förväntar sig att få någon ränta på sina sparkonton heller under de kommande åren.

När det gäller aktiefonder köper vi framför allt Europafonder och Sverigefonder. Under maj månad har de svenska spararnas köp av Europafonder fördubblats och mer där till. En annan fondkategori som lockar är billiga Sverigefonder som har sin tyngdpunkt i större bolag. Cirka 70 procent av de Sverigefonder som har köpts den senare tiden är så kallade lågprisfonder med en fondavgift på under 0,4 procent.

Teknikfonderna fortsätter gå starkt

Teknikfonderna har gått starkt under året, vilket har uppmärksammats av fondspararna. Branschfonder är sällan de mest populära fonderna, men teknikbranschen är en väldigt bred bransch som egentligen omfattar flera olika branscher. Det gör att teknikfonderna anses vara mer gångbara än andra, smalare branschfonder.

Advisor är ett fondbolag har ägnat sig åt fondförvaltning sedan 2012 och förvaltar i dagsläget tre fonder: hedgefonderna Advisor Multihedge och Advisor Multihedge X2 samt den populära globalfonden Advisor Världen. Den senare är även valbar som PPM-fond på Pensionsmyndighetens fondtorg. Du som tror på en fortsatt uppgång på aktiemarknaderna världen över bör överväga att investera i en globalfond som Advisor Världen, inte minst när andra sparare väljer att gå i ide.

Fondspararna går i sommaride