Amerikansk IT-jätte satsar i Katrineholm

IT-jätten Amazon har beslutat sig för att öppna ett datacenter i Katrineholm. Förutom Katrineholm får även Västerås och Eskilstuna datacenter under våren 2018, då Amazon satsar stort på sin infrastruktur genom öppnandet av tre datacenter i dessa städer. Förutom att datacentret i Katrineholm innebär en investering i infrastruktur, kommer Amazon även att anställa personal till anläggningen.

Den del av Amazon som ska öppna nya datacenter i landet är Amazon Web Services. Anledningen till detta är att Amazon har tänkt skapa en ny region inom bolaget i Stockholm. Sett ur ett längre perspektiv tror Amazon Web Services verkställande direktör Andy Jassy att det kan röra sig om investeringar för flera miljarder dollar, förutsatt att det skulle visa sig att regionen är framgångsrik. Han är väldigt förhoppningsfull om att så ska vara fallet eftersom alla de regioner som bolaget har lanserat så här långt har varit lyckosamma satsningar.

Bakgrunden till Amazons satsning i Katrineholm

När Facebook valde att göra en satsning i Luleå ledde det på sikt till att ungefär 200 nya arbetstillfällen skapades. Därför är Mikael Damberg, landets näringsminister, positiv till satsningen i Katrineholm och de andra två svenska städerna. Enligt Damberg har såväl de inblandade kommunerna som regeringen arbetat ihärdigt för att få Amazon att göra denna satsning i Sverige. Katrineholm blev till slut en av de kommuner som i konkurrens med andra lokala europeiska myndigheter vann kampen om ett datacenter.

En bidragande faktor till att Sverige och Katrineholm är attraktivt för utländska IT-jättar såsom Amazon, är dels att vårt energisystem har en hög andel förnybar energi och dels att vårt bredband är väl utbyggt. Det är naturligtvis heller ingen nackdel att regionen är hem åt många av de ledande digitala företagen i världen.

Jeff Bezos som grundade Amazon är idag den näst rikaste personen i världen enligt Bloombergs miljardärsindex. Hans förmögenhet beräknas uppgå till motsvarande 676 miljarder kronor. Amazon var ursprungligen ett renodlat e-handelsbolag som ägnade sig åt att sälja böcker på webben. Idag kan man köpa alla möjliga tänkbara produkter från deras webbshop, även om företagets e-handel inte finns i en svensk utformning.

På senare år har Amazon satsat allt mer på digitala tjänster och IT-infrastruktur, vilket är underavdelningen Amazon Web Services (AWS) verksamhetsområde. Sedan 2006 har AWS sålt sin nätinfrastruktur och det är för denna infrastruktur som datacentret i Katrineholm är tänkt att stödja. Hur många personer som kommer behöva anställas i Katrineholm är ännu inte offentliggjort.

Amerikansk IT-jätte satsar i Katrineholm