Dagens cykelbelysning är lättare och mindre än någonsin, samtidigt som den ger en ökad ljusstyrka och därmed bättre säkerhet. Antalet cykellampor på marknaden du kan välja mellan kan dock vara något överväldigande. När du ska köpa cykelbelysning bör du ställa dig själv följande fråga: Vill jag bli sedd eller se? Eller båda? Här får du hjälp med att välja rätt belysning.

Kolla in cykellampor hos Tooorch.

Olika sorters cykelbelysning

En väl upplyst cykel är utrustad med en främre och en bakre cykellampa såväl som sidobelysning. Detta för att säkerställa att du blir sedd av såväl motorister som fotgängare. Om du pendlar eller ger dig ut på vägarna efter mörkrets infall, särskilt i leder som befinner sig långt från en ljuskälla, bör din främre cykelbelysning ge ett starkare sken så du ser vad som sker framför din cykel.

Det finns framför allt två olika slags cykelbelysning:

  • Cykellampor med stark belysning: Dessa är ofta uppladdningsbara cykellampor som ger mesta möjliga ljus. De har även en högre prislapp men gör att du ser vägen framför dig i leden eller på vägen, nästan oavsett rådande ljus- och väderförhållanden.
  • Främre och bakre cykelbelysning samt sidolampor: Denna typ av cykellampor hjälper dig att bli upptäckt av motorister i sämre ljusförhållanden. De starkaste cykellamporna i denna kategori kan även öka din synlighet under dagtid. De är dock inte tillräckligt ljus för att hjälpa dig att se vart du är på väg när du cyklar på kvällen eller natten. De främsta skillnaderna mellan de olika modellerna är hur de fästs på cykeln, hur många LED-lampor de har samt huruvida de är uppladdningsbara eller drivs med vanliga batterier.

Så jämför du cykelbelysning

De allra flesta cykellampor är hållbara och vattentäta. Du kan förlita dig på att de fungerar oavsett väder. Det du istället bör undersöka är följande faktorer:

  • Har belysningen LED-lampor? Energieffektiva och hållbara LED-lampor finns i olika ljusstyrkor.
  • Antal lumen: Lumen är den enhet i vilken ljusstyrka mäts. Ett högre antal lumen innebär ett starkare ljus.

Strålmönster: Om du pendlar på gator som är upplysta av gatlyktor, kan det vara en bra idé att välja en främre cykellampa med ett smalare strålmönster. I leder och på mörkare gator bör du istället satsa på belysning med ett bredare strålmönster, så du ser bättre åt sidorna.

Viktigt med rätt cykelbelysning