Sveriges allmänna pension innehåller flera olika delar. Vissa av dessa kan du inte förändra men genom bra fondförvaltning går det att göra stor skillnad inom premiepension. Detta är någonting som startat en ny marknad där fondförvaltare går in och hanterar pensionen. Advisor fondförvaltning är kanske den mest kända men det finns också fler. Den som du direkt kan påverka genom dina val är premiepensionen som i vardagligt tal förkortas PPM. Men det är inte jättelätt att hålla koll på allt om PPM. Här får du lite hjälp.

PPM i detalj

För varje lön du får går en del av skatten till det svenska pensionssystemet och 2,5 procent av din lön går till den del som direkt påverkas av vilka val du gör, kallat premiepension eller PPM från den numera nedlagda Premiepensionsmyndigheten som hamnade i en annan myndighet kallad pensionsmyndigheten. Man behöver inte göra något aktivt val av fonder då staten har ett sparalternativ i den sjunde AP-fonden som kallas AP7 Såfa (Statens årskullsförvaltningsalternativ) där de sköter allt. Men vill man göra ett aktivt val så finns det oändliga valmöjligheter som alla har sina för- och nackdelar.

Förutom statens fyra sparalternativ i den sjunde AP-fonden så finns det alltså hur många pensionsfonder som helst. Du kan endast välja en av statens alternativ. Om man inte vill använda någon av dem så finns det större friheter. När det gäller de andra fonderna så kan man välja upp till fem stycken olika fonder och blanda dem precis hur man vill.

Det är inte så lätt att hitta rätt bland alla hundratals pensionsfonder som man kan välja bland. Har man ingen koll på hur PPM fungerar så kan man anlita någon som kan allt om PPM. En PPM-rådgivare är en perfekt hjälp för detta. Det finns många företag som till exempel Advisor fondförvaltning som hjälper till med allt som har med PPM att göra. De kan till och med hjälpa dig med flytt mellan fonder, flyttar som du har rätt att göra hur många gånger och hur ofta som helst. Dessa fondförvaltare hat i flera fall även egna fonder där du kan placera dina pensionspengar i.

Genom att välja en fondförvaltare så behöver du endast göra ett val och det är att antingen sköta allt själv eller välja ett företag som Advisor fondförvaltning som gör allt annat jobb. Med andra ord så behöver du då endast luta dig bakåt och spara in till din pension.

PPM som du direkt kan påverka