I Sverige, som är ett land ganska långt uppe i norr, händer det ofta att de som gillar friluftsliv vandrar på vintern. Ska man vandra på vintern bör man dock vara medveten om att det finns fler risker kopplat till kylan.
Ifall du planerar en utflykt ut i vinterkylan, bör du ha dessa tips (bland annat) i åtanke:
- Du bör aldrig vandra ensam vintertid. Riskerna som är kopplat till kylan är alltför stora. Det här gäller särskilt om du vandrar i särskilt ödsliga och bergiga miljöer med mycket snö, där det är lavinrisk och långt till hjälp.
- Tänk på att dagsljuset inte vara särskilt länge mitt i vintern. Du bör börja vandra så tidigt som möjligt på dagen och vara beredd med pannlampa tills när solen går ner. Glöm inte att packa med extrabatterier till pannlampan. Vid val av batterier; tänk på att litiumbatterier tål mer kyla än andra typer.
- Tänk på att du bör kunna hålla dig varm med den utrustning du bär med på dig. Klä dig smart; gärna i lager. Överväg noga hur mycket kläder som kommer att behövas under vandringen. Bra underställ som håller kroppen varm och torr är ett utmärkt basuppsättning som alla som ger sig ut bör ha extra av.
- Läs gärna på om laviner innan du ger dig ut på vandringen. Det är viktigt att förstå vad som utlöser dem, och hur du ska agera ifall olyckan väl är framme. Var också hela tiden uppmärksam på vad som händer med snön omkring dig när du vandrar i bergiga miljöer. Om du känner dig osäker – sätt säkerheten först och vandra i mer plana landskap. Alternativt att du skaffar dig kunskap tills du känner att du kan vistas i ett snöigt och bergigt landskap utan för stora risker.
- Läs på om de skador som kan uppstå vid stark kyla. Se till att du känner till symptomen och vilka tidiga tecken som kan antyda att en köldskada är på gång.
Tips angående säkerheten när du vandrar på vintern