Att flytta ett piano är något som kräver både förberedelse och ett samspel mellan de som ska bära. Det kan väga flera hundra kilo och i och med denna vikt så utsätter man sig för fara om man tar det för lättvindigt. Dessutom så handlar det om ett materiellt värde också – har du köpt ett piano så vill du också ha detta i ett komplett skick även om du måste flytta.

Det finns några tips och knep som går att använda i samband med en pianoflytt, men innan dessa delges så bör man även överväga den mer professionella hjälpen.

Det finns några starka argument till varför man bör låta en flyttfirma sköta jobbet. Bor man i större städer – Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala – så finns det specialiserade firmor som nischat sig speciellt mot att bära tyngre objekt: en pianoflytt, en flytt av ett kassaskåp, flyttar av vapenskåp och så vidare. Även dessa argument talar för den mer professionella hjälpen:

  • De har vanan. En flyttfirma som specialiserat sig på tyngre flyttar jobbar som en enhet. De vet vad som ska göras och de har rutinen av alla tänkbara situationer.
  • De har försäkring. Om något skulle gå fel så har flyttfirman en ansvarsförsäkring. Det är en trygghet.
  • De jobbar effektivt. Jobbet går snabbare och du kan fokusera på det väsentliga: att komma in i den nya bostaden.
  • En flyttfirma går att använda rut-avdraget för: det ger dig en skatterabatt på halva kostnaden för arbetet – med ett tak på 25 000 kr/år och person.

Tänk på detta om ni ska bära utan flyttfirma

Om ni ska genomföra en pianoflytt utan professionell hjälp så bör ni först och främst se till att ha bärselar. Det är ett måste. Dessa kan ni även fästa i en pianomatta som skjuts in under pianot och som gör att vikten fördelas jämnare. Tänk på att justera selarna så att alla – ni bör vara minst fyra stycken – kan ha rak rygg och att pianot bärs med, minst, en decimeter till golvet.

Gå med babysteg – att gå fortare ökar risken för skada. Ta några steg – stanna och berätta hur det känns. Var lyhörda och lyssna in vad alla tycker. Känns det fel så är det bara att börja om. Tänk även på att själva pianot bör skyddas. Fäst exempelvis kuddar eller skumplast längs sidorna för att undvika repor eller skador från direkta smällar. Kom ihåg att det viktigaste är att ni som bär ska klara er från skador.

Pianoflytt – Ta det säkra före det osäkra