Den avlånga varianten av smörgås, landgången, är enkel att göra själv men kan givetvis också köpas på många olika ställen om man så vill. Landgången är en svensk klassiker och en favorit hos många eftersom man lätt kan variera den i all oändlighet och passar för de flesta tillfällena.

Man kan givetvis ta de ingredienser man vill och/eller har hemma, men om man ska göra en “riktig” variant av klassikern så ska den ha inlagd sill i ena änden. Det är även i den änden som man ska börja äta eftersom landgången ska efterlikna ett smörgåsbord, och då börjar man med sillen först.

Landgångar för allergiker och känsliga

En landgång går alldeles utmärkt att göra även om du eller dina gäster är till exempel gluten- eller laktosintoleranta. Idag är det oftast relativt lätt att finna glutenfritt landgångsbröd (formfranska eller annat liknande bröd). Oftast innehåller en landgång majonnäs men om du behöver göra den äggfri går det att välja äggfri sådan.

Ett klassiskt recept

Detta recept avser 4 portioner.

Du behöver:

  • 4 landgångsbröd (formfranska)
  • Margarin eller smör att bre på brödet
  • 12 salladsblad
  • 2 kokta ägg
  • 24 räkor
  • 4 citronskivor
  • 40 gram dessertost
  • 12 oliver
  • 4 rädisor
  • 50 gram leverpastej
  • 1 saltgurka
  • 1 tomat
  • 4 skivor skinka (helst tunna och kokt skinka)
  • 30 gram mimosasallad
  • 4 skivor rostbiff (tunna skivor)
  • 4 msk pickles
  • 8 skivor slanggurka
  • 4 persiljekvistar
  • Tandpetare

Du börjar med att bre smörgåsarna och lägger på salladsbladen (3 på varje smörgås). Skiva äggen och lägg ett halvt på varje smörgås. Dela sedan leverpastejen i fyra delar, saltgurkan på längden i fyra delar samt tomaten i fyra klyftor. Dekorera med räkor och citron på äggen. Lägg på rädisorna på smörgåsarna. Bre eller lägg på leverpastej med tomat och gurka över. Lägg på skinkan och mimosasalladen eller rulla in salladen i skinkan och placera sedan det på landgången.

Placera rostbiffen och pickles på den. Placera tre oliver på varje tandpetare tillsammans med dessertosten och sedan en tandpetare på varje smörgås. Dekorera varje smörgås med gurka och persilja. Övriga klassiska ingredienser är majonnäs, vindruvor för garnering, brieost, blåmögelost, olika typer av sill, köttbullar, kräftor och gravad eller rökt lax.

Goda landgångar