Akuttandläkaren tipsar – så förbättrar du din munhälsa

Som akuttandläkare i Stockholm eller annan större stad, har man säkerligen sett ett ganska stort antal patienter som ibland haft mycket, mycket svårt med sin munhälsa. Det är just till akuttandläkaren man behöver gå när man får plötsliga smärtor, infektioner eller plötslig känslighet mot varmt eller kallt, till exempel. Smärtan kan komma som en blixt från en klar himmel, och det kan egentligen hända vem som helst. Samtidigt finns det framförallt en sak man kan göra för att minska risken för att akuta smärtor ska uppstå någon gång i livet – och det är att ta väl hand om sin munhälsa.

Ät rätt saker

Det är ingen hemlighet att din kosthållning har en direkt påverkan på dina tänder. Ät mat som hjälper salivproduktionen. Hit hör till exempel grönsaker som morötter, äpplen och selleri. Det finns många anledningar till att hålla en god kosthållning – munhälsan är en av dem.

Sköt om tandborstningen

De allra flesta vet att man bör borta tänderna två gånger om dagen. Samtidigt kan akut tandläkare i Stockholm och andra städer vittna om att det är många som inte gör detta. Genom att slarva med borstningen ökar du risken för att någon dag behöva åka akut till tandläkaren.

När du äter, så är det vanligt att matpartiklar fastnar mellan tänderna. Resultatet av detta blir plack, som täcker tänderna och som innehåller bakterier. Det här bör rengöras för att det inte ska bli ytterligare konsekvenser.

Rensa mellan tänderna

Tandtråd eller andra verktyg – det sägs ibland att enbart tandborstning inte räcker till för att göra munnen riktigt ren. Du bör rensa mellan dem dagligen för att få bort matpartiklar, smuts och plack. Gör det till en del av din dagliga rutin.

Gå till tandläkaren regelbundet

En del undviker att gå till tandläkaren regelbundet, vilket det kan finnas många skäl till. Kanske känner man att man inte har råd med utgiften, att det är läskigt eller att man inte är nöjd med sin nuvarande. Det sistnämnda är enkelt att råda bot på, eftersom det idag finns många olika kliniker att välja mellan. Sök på fraser som ”akuttandläkare i Stockholm” och titta på vilka kliniker som dyker upp. Du kan relativt enkelt jämföra deras priser och göra en bedömning av deras bemötande.

Lycka till!

Akuttandläkaren tipsar – så förbättrar du din munhälsa