Det är lättare än man tror att ta en paus från vardagen, koppla bort jobb, stress och press och låta axlarna sjunka ner i ett hälsosammare läge. Det krävs inga lyxiga resor till fjärran länder, inte heller dyra massagebehandlingar på snobbiga spa:n och absolut inga små, vita piller som en tant på apoteket gett dig. Svaret stavas istället friluftsliv. Och det är nu alla får panik och ser framför sig en hurtig människa med toppluva, vandringsstav och kompass runt halsen som rusar fram över stock och sten. Så behöver det naturligtvis inte vara. Att ta sig ut i naturen är lättare än man tror, kräver inga utgifter och ingen utrustning och gör så gott för kropp och själ.
Utan kompass och pannlampa
Det som skrämmer bort många från friluftslivet är inställningen att man behöver en massa prylar för att kunna njuta av det som finns utanför fönstret. Det stämmer inte. Såklart är det skönt med en jacka som inte släpper in regn och en termos som håller kaffet varmt, men det är ingen som kräver att du länsar sportaffärens tältavdelning eller att du går en täljkurs innan du tar ungarna på en timmes skogspromenad.
Om ni planerar att sova över i skogen behöver ni dock två saker, i alla fall om ni hoppas på en bekväm natt. En sovsäck kan vara bra att ha, ”tak” över huvudet likaså. Men sovsäcken kan du låna av en kompis och tak över huvudet blir också gratis om ni utnyttjar ett av de mysiga vindskydden som finns längs vandringsleden.
Mumma för kropp, knopp och själ
Att komma ut i naturen, om så bara för någon timme i veckan, har enorma hälsofördelar. Vår gärna njuter av att komma ut och stimuleras av de ljud, ljus, former och färger som den bombarderas med från naturen. Hjärncellernas tillväxt är beroende av den stimuli som naturen delar med sig av.
Forskare har också lyckats bevisa att friluftsliv leder till själslig styrka. Naturligtvis är det olika från person till person, vad man känner när man är ute i naturen. Men hos väldigt många kan upplevelsen bara jämföras med en religiös sådan. Det finns något som griper tag i oss där ute, som får oss att fatta att vi bara är små myror i den jättemyrstack som är jorden. Och en mini-myra behöver inte en dyr kompass eller en överlevnadskurs för att kunna njuta av syret i naturen.