Sneakern har en lång och spännande historia som sträcker sig ända tillbaka till slutet av 1800-talets USA. 1917 började sneakern massproduceras och fick i samma veva sitt smeknamn, tack vare att de var så tysta att den person som bar dem kunde smyga fram. Efter första världskriget ökade intresset för fitness och gymmen fylldes med träningstörstande människor. För att möta den ökade efterfrågan på sportskor, och särskilja sig själva från konkurrenterna, betalade Converse 1921 basketspelaren Chuck Taylor för att medverka i reklam för deras basketsko, kallad All-Star. Denna sko blev ikonisk och är lika aktuell i år, nästan hundra år senare, som den då var.

Skor för Barn och vuxen

Det är flera skotyper som även tillverkas i mindre storlekar för att också barn skall kunna ha snygga sneakers. Att hitta barnskor i den modell man helst vill ha, kan vara svårt. Via denna länk är det smidigt att hitta rätt till följd av enormt sortiment.

Sneakers dyker upp i OS och på filmduken

1924 dök sneakern upp på den internationella marknaden i samband med att en tysk man vid namn Adi Dassler skapade en sko som han döpte efter sig själv (Adidas). Under de olympiska spelen 1936 tog den amerikanske friidrottaren Jesse Owens fyra OS-guld i sina Adidas och 1948 startade Adis bror Rudi skotillverkaren Puma. Under 1900-talets första hälft, bars dessa sportskor främst vid utövandet av olika sporter. På 50-talet började dock barn och ungdomar att använda dem till vardags. Skon blev allt mer populär och bars 1955 av James Dean i filmen Rebel Without a Cause.

Sneakerns populäritet kulminerar

1972 tog Nike sneakern från att vara en bekväm fitnessko till att på allvar bli ett mode, med modellen Cortez. Samma företag skrev 1984 kontrakt med Michael Jordan och släppte året därpå den sko som lavinartat ökade försäljningen av sneakers i och med att basketskon Air Jordan släpptes, den mest kända sneakern som någonsin tillverkats. 1986 släppte rapparen Run-DMC singeln “My Adidas”, som är en hyllning till hans favoritsko. I och med detta tog han hiphopens sneakerkultur till de stora massorna och belönades med ett kontrakt med skotillverkaren.

Med åren har sneakern utvecklats och förutom dess design har en utveckling också skett vad gäller dess funktioner och material. Nike har bland annat experimenterat med ett luftutrymme i hälen som var tänkt att ge mer komfort genom ökad dämpning och Reebok en pumpfunktion som gav en bättre passform på foten. Flera av de skomodeller som har stått ut under åren finns fortfarande på marknaden i nyutgåvor, som ger dig möjligheten att äga en del av sneakershistorien!

Hur sneakers blev omåttligt populära