Låt oss säga att en person nära dig har dött och att det är ditt ansvar att ta hand om begravningen. Det finns många saker att ha koll på, inte minst vad som står i testamentet. Det är inte säkert att det finns ett testamente men om det finns behöver du ta hänsyn till önskemålen. Därför är detta ett bra ställe att börja på. Känns jobbet överväldigande, särskilt i kombination med djup sorg, kan det vara ett bra läge att anlita hjälp från en begravningsbyrå för praktiska detaljer kring den bortgångna personen.

Vad för sorts begravningsceremoni

Det finns flera typer av begravningar, från enklare ceremonier till mer avancerade. Om en person är medlem i Svenska kyrkan kan begravningen hållas i en kyrka och tillsammans med en präst. Det är du själv, eller testamentet, som bestämmer eventuell musik och dylikt. För en traditionell begravning gäller vissa traditionella psalmer och sånger, en borgerlig begravning är betydligt friare.

Saker du kommer att behöva

Först och främst kan du försöka hitta en passande bild på personen som avlidit. Du kan ha flera bilder om du vill, exempelvis för att visa personer i olika åldrar, men om det bara finns en bild räcker detta gott och väl. Se till att förstora bilden om den är liten. Finns bilden digitalt kan den även användas för en eventuell dödsannons. En begravning följs oftast upp med en minnesstund, antingen i en närliggande lokal, en restaurang eller hemma hos någon. Under minnesstunden bjuds det på mat och dryck, ibland hela måltider och ibland endast kaffe och kaka. Det kan vara bra att förbereda ett tal för personerna som närvarat. Där kan du ta upp både personen som avlidit och personerna som närvarat på begravningen.

Vad kostar en begravning?

I snitt kan en begravning kosta runt 27 000 kronor. Det kan dock bli billigare eller dyrare beroende på flera faktorer, bland annat hur själva begravningen ser ut, hur många gäster som kommer och hur minnesstunden är planerad. Gravstenen är en detalj som kan bli en dyr historia. Men det är just det, den blir historia, och kommer finnas kvar för alltid för just denna person. Vilket är varför många väljer att kosta på sig en fin gravsten om de har möjlighet.

Hur planera en begravning?