Förr var det vanligt att gummistövlar kom i två färger. De mörkblå och de gröna. Kvalitén var ofta mycket bra, men variationen var begränsad. Sen hände något, gummistövlar ändrade färg och form och plötsligt blev regnkläder något trendigt!

Barndomens gummistövlar

Som barn bar många ofta gummistövlar. Ett självklart klädval för regnväder eller på skogspromenaden. Kanske minns man de stövlar man själv ägde: blå eller gröna, kanske till och med röda. I en syskonskara var det lätt att ärva ett äldre syskons för små stövlar. Kvalitén var god och stövlarna stod alltid redo i hallen.

När gummistövlarna blev blommiga

Minns du första gången gummistövlarna blev blommiga? Det blev förresten inte bara blommiga. De blev rutiga, mönstrade, färgglada, höga och låga. Kanske med långa knytsnören, som man aldrig behövde knyta, utan som bara fanns där för snygg dekoration.

Skomärken som aldrig tidigare tillverkat gummistövlar började sälja dessa i spännande modeller och etablerade gummistövelmärken tog sig an konkurrensen med nya modeller och uppfräschad design, vid sidan av trogna klassiker.

Hur gick det med kvalitén?

Den stora uppsjö av gummistövlar som under senaste åren gjort entré på marknaden av gummistövlar finns förstås på hela skalan när det gäller kvalité. En del har en kortare livskraft och kommer att spricka i gummit om de inte vårdas rätt utan torkar ut. Andra är desto tåligare.

Vilken gummistövel ska man köpa?

Den gummistövel man ska köpa är den man vill använda. Om gummistöveln inte används spelar det ingen roll hur fin den är. Så fundera över ditt gummistövelbehov. En stövel med lågt skaft går lätt att dra på oavsett klädsel, exempelvis på väg till jobbet i regnet. Väl där kan man byta mot arbetsskor. Högre gummistövlar ger å andra sidan ett bättre skydd mot väder och högt vått gräs, om man är på vandring i naturen när regnet kommer.

Gummistövlar i barndomen och idag